luni, 10 noiembrie 2014

 

Vindecare haitiană prin extracţie

 

 

 Pacheţelele kongo sunt o metodă haitiană de extracţie. Ele arată similar cu punguţele mojo, dar sunt mult mai decorate şi conţin ierburi medicinale împachetate strâns, amestecate într-un mod special, menit să le facă pe plac spiritelor.

 
Conţinutul de ierburi este un secret bine păstrat (deşi variază în funcţie de cel care creează pachetul), dar este posibil să vă faceţi propriul pacheţel, folosind plante care cresc local, de îndată ce înţelegeţi principiile spiritelor plantelor ce se aplică în această unealtă de vindecare.

 
Secretul este că fiecare pacheţel conţine, în egală măsură, plante care sunt (1) vindecătoare pentru pacient şi (2) atrăgătoare pentru intruziunea spirituală. Cum pacheţelul este folosit asupra pacientului, energiile intruzive sunt atrase în el, în timp ce pacientul este calmat de către plantele vindecătoare. În culturile vestice, ierburile liniştitoare şi purificatoare pentru pacient pot include următoarele plante:

 
·         Muşeţel
·         Roiniţă
·         Petale de filimică
·         Pătrunjel
·         Dafin
·         Rozmarin
·         Cedru
·         Schinel
·         Isop
·         Valeriană
·         Hamei
·         Verbină
·         Lavandă
   
 
 

Ierburile atrăgătoare pentru spirite tind să fie fierbinţi, condimentate:

 
·         Scorţişoară
·         Usturoi
·         Cuişoare
·         Ghimbir
·         Coriandru
·         Păducel
·         Damiană
·         Muştar
·         Cactus
·         Paprika
·         Ardei iute
·         Piper
·         Smochin
·         Pelin
 
 
Se face o selecţie (nu este necesar să fie folosite toate, acestea fiind o cauză a varietăţii combinaţiilor din pacheţele), iar ierburile sunt amestecate cu rom şi agua florida (apă de flori) şi lăsate la uscat. O cantitae din acest amestec, cam cât o portocală, este pusă în şifon şi legată ca o punguţă. În jurul ei se mai pune un strat de mătase sau satin, folosind culori şi decoraţiuni precum paiete, pene, scoici, mărgele, etc. – ce reflectă calităţile şi preferinţele unor spirite protectoare specifice, pentru a energiza pachetul cu ashe (putere) de la aceste spirite. Culorile folosite corespund calităţilor arhetipale cu care suntem familiarizaţi (Capitolul I despre punguţele mojo), astfel roşu este pentru Ogoun – spiritul războinic al cărui dar special este puterea, iar verdele este pentru Gran Bwa, spiritul vindecător al naturii.

 
În Haiti, pacheţelele se fac întotdeauna noaptea, de obicei pe lună plină, şi sunt dedicate lui Simbi Makaya, spiritul magiei transformaţionale. Ele sunt folosite în vindecare fiind trecute peste corpul pacientului, încet, de la cap spre picioare, de şapte ori. Cu fiecare trecere, pachetul se face din ce în ce mai greu, pe măsură ce ierburile absorb energiile intruzive, în timp ce transferă vindecare către pacient. La sfârşitul procedurii, pachetul este pus pe altar, care este o poartă dintre lumi şi care va descărca energia intruzivă înapoi în universul spiritual.

 
Folosit astfel, puterea pachetului durează şapte ani şi este la fel de eficientă în condiţiile unui oraş modern, precum în zonele rurale din Haiti. Deirdre, o terapeută din Londra care a făcut un pacheţel vindecător într-unul din workshopurile noastre, a scris mai târziu: „Astăzi am avut o sesiune uimitoare folosind pachetul! Are calităţi variate şi puternice – limpezeşte şi linişteşte. Clienţii mei au înţeles şi ei asta şi îi remarcă puterile.” 


Sursa: Shaman - Spiritul Plantelor: Căile Străvechi de vindecare a Sufletului, Autori: Ross Heaven & Howard G. Charing, Editua Elena Francisc Publishing, Bucureşti, 2007, pag. 122
Va urma

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu