luni, 10 noiembrie 2014


 

de Oana Adam  

 


Urechea are un rol cheie în încărcarea electrică a creierului 

Urechea joacă un rol cheie în încărcarea electrică a creierului, după părerea dr-ului Alfred Tomatis, membru al Academiei de Medicină şi al Academiei de Ştiinţă din Franţa.
Când potenţialul electric al celulelor cerebrale începe să scadă, spune Tomatis, ne simţim uneori plictisiţi şi obosiţi. La fel ca şi bateriile, celulele cerebrale trebuie reîncărcate.
Tomatis a descoperit că o modalitate de a rezolva această problemă este ascultarea de sunete cu frecvenţă înaltă, între 5000 şi 8000 Herzi. El mai susţine că vibrarea celulelor Corti, care coordonează lichidul cohleic din ureche acţionează ca un fel de generator.
După ani întregi de analiză, Tomatis a ajuns la concluzia că Muzica lui Mozart conţine cel mai număr de sunete de acest fel, în timp ce muzica rock cel mai mic. El mai recomandă pentru reîncărcarea creierului muzica barocă şi cea gregoriană.
Descoperirile doctorului în psihologie Lozanov, dr-ului Novacov şi Tomatis sunt utile pentru toate categoriile de vârstă atât pentru noi cât şi pentru iubiţii, soţii, prietenii noştri.

  Puterea specială a sunetelor
O putere specială o au sunetele în cazul dezvoltării creierului la copii, înainte şi după naştere. Teoriile doctorilor  Lozanov, Novacov şi Tomatis au facilitat apariţia unor intervenţii simple, dar extrem de eficiente.
De exemplu, este ceva general acceptat în ziua de astăzi, că feţii, copii nenăscuţi aud multe din ceea ce se petrece în jurul lor în cameră, inclusiv discuţiile.
Totuşi, sunetele cu frecvenţă înaltă sunt filtrate de piele şi de pereţii uterului. Doar aceste sunete, despre care Tomatis susţine că reîncarcă creierul, sunt cele care poartă cele mai multe informaţii.

  Mozart creşte IQ-ul
Surpriză! Cercetătorii de la Centrul pentru Neurobiologia Învăţării şi a Memoriei din California, Irvine au testat coeficientul de inteligenţă a 36 de studenţi, folosind un test care măsoară capacităţile creierului drept.
După test, studenţii au ascultat 10 minute din Sonata pentru 2 piane în Fa major, de Mozart. Imediat după aceea au fost retestaţi şi au obţinut un scor cu 8 sau 9 puncte mai mare decât înainte. Acest IQ a scăzut după 15 minute.
Cercetătorii au sugerat că ascultarea zilnică a anumitor piese muzicale benefice măreşte IQ-ul şi îl menţine mai multă vreme.
Şi care e de fapt misterul? Gordon Shaw susţine că în felul acesta sunt stimulate zone ale creierului implicate în gândirea raţională şi alte sarcini non-muzicale.


Sursa: http://venus.org.ro/index.php/ro/sanatate/28-terapii-alternative/85-ce-fel-de-muzica-ne-reincarca-celulele-cerebrale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu