Ghee - Reţeta de unt clarifiat
Se ia unt cu procent de grăsime de peste 80% ( ex. Milli, la Dorna bio, Rarău); se pun într-o oală pe foc şi se lasă să se topească şi va incepe să fiarbă. Există în procesul de realizare a ghee-ului, 4 faze distincte la care este bine să fim atenţi:
1. Când începe să fiarbă, are tendinţa de a da pe foc, exact ca
şi laptele; dăm acum focul mai încet şi începem să învârtim prin
el, proces pe care îl mai realizăm din când în când ca să nu se
prinda de fundul vasului;
2. După ce am redus focul şi am “potolit” conţinutul, urmează
faza în care el se coagulează devenind mai greu de învârtit prin
continut;
3. După ce se termină faza anterioară, urmează o fază în care
începe să capete o culoare intensă galbenă aurie şi devine uşor
de învârtit prin el, iar la suparfaţa continutului se formează
bule transparente cu conţinut de aer;
4. În ultima fază, bulele transparente şi cu conţinut de aer
dispar parcă în compoziţie şi apoi se observă formarea de
precipitate, care la început au culoarea gălbui maronie, apoi pe
masură ce se formează o spumă deasă la suprafaţă, capătă o
culoare maronie caramelizată, moment în care luăm imediat de pe
foc întreaga compoziţie, o lăsăm la decantat şi răcit un pic, iar
apoi se filtrează printr-un tifon într-un borcan, iar ceea ce
rămâne după ce s-a filtrat se poate amesteca cu un pic de miere
şi se poate consuma (are un conţinut ridicat de grăsime, destul
de saţios şi gustos, recomandat mai ales gravidelor, dar şi
copilaşilor).
Printre beneficiile ce se observă consumând unt clarifiat
menţionăm: deoarece este o grăsime animală supusă fierberii,
proces în urma căruia apa şi grăsimea în exces este îndepărtată,
se poate consuma într-o cantitate mare chiar şi de către
persoanele care suferă de colesterol în exces. El, ghee-ul, ajută
la triturarea/măcinarea depunerilor de pe vasele sangvine,
elasticizându-le, îmbunătăţeşte funcţionarea articulaţiilor
corpului, pielea capătă un aspect mai strălucitor natural, ochii
devin mai limpezi ( există şi unele metode de administrare
intraoculară în multe patologii în acest sens), dezvoltă armonios
corpul copilaşilor care sunt masaţi cu ghee, precum şi multe alte
efecte benefice surprinzator de rapide. Deoarece este transformat
în urma supunerii la foc, ghee-ul nu este necesar să fie ţinut
strict la figider, dar este necesar să fie ţinut într-un loc cu o
temperatură constantă. Ghee-ul, cu cât este mai vechi cu atât
efectele sale benefice cresc. De exemplu, cel vechi de 10 ani
este folosit în afecţiuni nervoase, afecţiuni neurovegetative,
etc.
Să vă fie de leac!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu