duminică, 9 noiembrie 2014

Ghee - Reţeta de unt clarifiat





Ghee - Reţeta de unt clarifiat

 Se ia unt cu procent de grăsime de peste 80% ( ex. Milli, la Dorna bio, Rarău); se pun într-o oală pe foc şi se lasă să se topească şi va incepe să fiarbă. Există în procesul de realizare a ghee-ului, 4 faze distincte la care este bine să fim atenţi:
1. Când începe să fiarbă, are tendinţa de a da pe foc, exact ca şi laptele; dăm acum focul mai încet şi începem să învârtim prin el, proces pe care îl mai realizăm din când în când ca să nu se prinda de fundul vasului;
2. După ce am redus focul şi am “potolit” conţinutul, urmează faza în care el se coagulează devenind mai greu de învârtit prin continut;
3. După ce se termină faza anterioară, urmează o fază în care începe să capete o culoare intensă galbenă aurie şi devine uşor de învârtit prin el, iar la suparfaţa continutului se formează bule transparente cu conţinut de aer;
4. În ultima fază, bulele transparente şi cu conţinut de aer dispar parcă în compoziţie şi apoi se observă formarea de precipitate, care la început au culoarea gălbui maronie, apoi pe masură ce se formează o spumă deasă la suprafaţă, capătă o culoare maronie caramelizată, moment în care luăm imediat de pe foc întreaga compoziţie, o lăsăm la decantat şi răcit un pic, iar apoi se filtrează printr-un tifon într-un borcan, iar ceea ce rămâne după ce s-a filtrat se poate amesteca cu un pic de miere şi se poate consuma (are un conţinut ridicat de grăsime, destul de saţios şi gustos, recomandat mai ales gravidelor, dar şi copilaşilor).
Printre beneficiile ce se observă consumând unt clarifiat menţionăm: deoarece este o grăsime animală supusă fierberii, proces în urma căruia apa şi grăsimea în exces este îndepărtată, se poate consuma într-o cantitate mare chiar şi de către persoanele care suferă de colesterol în exces. El, ghee-ul, ajută la triturarea/măcinarea depunerilor de pe vasele sangvine, elasticizându-le, îmbunătăţeşte funcţionarea articulaţiilor corpului, pielea capătă un aspect mai strălucitor natural, ochii devin mai limpezi ( există şi unele metode de administrare intraoculară în multe patologii în acest sens), dezvoltă armonios corpul copilaşilor care sunt masaţi cu ghee, precum şi multe alte efecte benefice surprinzator de rapide. Deoarece este transformat în urma supunerii la foc, ghee-ul nu este necesar să fie ţinut strict la figider, dar este necesar să fie ţinut într-un loc cu o temperatură constantă. Ghee-ul, cu cât este mai vechi cu atât efectele sale benefice cresc. De exemplu, cel vechi de 10 ani este folosit în afecţiuni nervoase, afecţiuni neurovegetative, etc. 
Să vă fie de leac!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu