vineri, 17 decembrie 2010

Regimul zilnic de viaţă - partea III


Următorul pas constă în exerciţiul fizic, apoi urmează masajul blând şi, ultima etapă – efectuarea unui duş. Nivelul de efort care trebuie depus aduce organismul în starea de uşoară oboseală.

Exerciţiul fizic se realizează în aşa fel încât să fie solicitată doar jumătate din capacitatea energetică a organismului. Aceasta se poate aprecia prin apariţia transpiraţiei pe frunte şi la nivel axilar, precum şi prin senzaţia de încălzire corporală care apare. Uscarea gurii este un semn care indică depăşirea jumătăţii capacităţii de efort. Exerciţiul fizic este mai eficient dacă se execută la domiciliu. Există persoane care pot să nu fie capabile să realizeze exerciţii fizice în ortostatism, şi atunci acestea sunt sfătuite să efectueze exerciţiile din poziţia şezând în pat (prin contracţii şi solicitări musculare specifice), dar să nu renunţe sub nici un motiv la această secvenţă a regimului zilnic.

Este indicat să nu se ajungă la excese, deoarece astfel pot fi afectate anumite tipuri de ţesuturi. Exerciţiul fizic excesiv poate conduce la instalarea tusei, vomismentelor, febrei şi a afecţiunilor osteo-articulare.

Exerciţiul fizic se va realiza pe stomacul gol şi cu intestinele golite. Dacă se recurge la efort fizic sistematic pe timpul serii, el va fi realizat după efectuarea digestiei. În felul acesta oxigenul absorbit va fi uniform distribuit în întreg organismul. dacă fecalele nu au fost evacuate, oxigenul nu va pătrunde în intestine. Un exerciţiu fizic corect realizat va conferi mai multă vigoare şi va stimula apetitul.

În ceea ce priveşte exerciţiile fizice acestea nu vor fi practicate de copii prea mici, de persoanele în vârstă, de cei care suferă de indigestie, flatulenţă etc.

Automasajul poate fi realizat cu orice tip de ulei aflat la îndemână. Se vor executa mişcări blânde de fricţiune a pielii până la absorbţia completă a uleiului în piele. Anumitor părţi corporale trebuie să li se acorde o atenţie sporită, fiind masate mai intens: capul reginunea lombară şi picioarele (aceste părţi sunt solicitate mai mult decât altele).

Masajul capului va ameliora starea de sănătate a pielii, va revigora trupul şi va întări vederea. Acest tip de masaj pacifică vata, conferă un somn de bună calitate, acţionează benefic asupra muşchilor şi a pielii.

Pielea are 7 niveluri sau straturi. Uleiul penetrează primul strat în cca. 3 minute, apoi fiecare strat va fi penetrat în câte un minut şi jumătate. Astfel, în aproximativ 12 minute, uleiul va ppenetra complet cele 7 şapte straturi ale pielii. Un masaj special trebuie efectuat la nivelul capului, picioarelor şi regiunii lombare.

Contraindicaţii pentru masajul cu ulei: febră, indigestie, sinuzită, tuse, prezenţa de mucus (nu doar ca acumulare locală), tuse, stare de moleşeală, lipsa apetitului.

Masajul poate fi executat înainte sau după exerciţiul fizic, aceasta nefiind o secvenţă rigid precizată. După masaj se poate face duş.

Duşul se poate realiza cu pulberi de plante sau săpunuri naturale. Acestea îndepărtează excesul de ulei şi înmoaie pielea. Pulberea din plante poate fi prelucrată cu lapte (în cursul iernii) sau cu apă (în cursul verii) rezultând o pastă. Această pastă se va aplica pe corp şi se va fricţiona blând pielea, iar stratul aplicat pe pielese va îndepărta ulterior cu ajutorul duşului. Aceasta va lichefia grăsimea corporală şi va reduce kapha. Duşul trebuie să fie fierbinte de la umeri în jos şi călduţ la nivelul capului. Expunerea directă a ochilor şi a părului la căldura excesivă poate conduce la instalarea unor afecţiuni. Duşul elimină impurităţile, curăţă canalele corporale, măreşte apetitul, energizează, revigorează şi conferă un somn de bună calitate. Este un bun remediu în cazurile de insomnie, mai ales dacă este combinat cu masajul (aceste măsuri vor reduce dar nu vor elimina complet insomnia).

Pentru preparea pastei de plante ce va fi aplicată pe corp înainde de duş se pot utiliza următoarele amestec de

- lemn de santal, turmeric, dracilă, lemn dulce

- pulbere de linte, turmeric, lapte

- piper negru, piper verde, piper lung, obligean, miere de albine.

Pe timpul iernii se va utiliza un mediu mai vâscos.

Masajul cu aceste tipuri de amestecuri este util atât pentru ten cât şi pentru pielea întregului corp.

Iarna, duşul se poate efectua de la gât în jos.

Duşul nu va fi executat în cazul următoarelor afecţiuni: răceală, sinuzită, diaree, intoxicaţie alimentară, indigestie şi boli ale ochilor, cavităţii bucale şi a urechilor. Dacă se manifestă vreo formă de indigestie, persoana afectată nu va trebui să realizeze nici un exerciţiu fizic şi nici duş, deoarece astfel ar risca să răspândească toxinele provenite de la hrana nedigerată în întregul organism.

Sursa: www.ecomedica.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu