joi, 16 decembrie 2010

Regimul de viaţă zilnic - partea I


Descrierile din textele ayurvedice sunt realizate pentru ţări tropicale, astfel, pentru a le aplica în alte ţări, cu climat diferit, este necesară operarea anumitor schimbări, în conformitate cu principiile generale ayurvedice.

De exemplu, textele ayurvedice privind regimul zilnic de viaţă recomandă ca omul să se trezească dimineaţa cu 2 ore înainte de răsăritul soarelui (asta însemnând orele 4-5 a.m. în India). Nu există variaţii majore ale orei de răsărit în această ţară, la trecerea de la iarnă la vară. De asemenea, nu se înregistrează variaţii mari ale orei de răsărit a soarelui într-o aceeaşi perioadă, între diferite regiuni ale Indiei. Dimpotrivă, în România, ca de altfel în toată Europa, aceste diferenţe ale orelor de răsărit ale soarelui sunt marcante, mai ales la trecerea de la anotimpul verii la cel al iernii.

Principiul care stă la baza acestei cerinţe rezidă în faptul că cina trebuie consumată în preajma momentului de apus al soarelui, apoi sunt necesare 2-3 ore pentru efectuarea digestiei şi asimilarea hranei, şi în fine, apoi este nevoie de cca. 6-7 ore de somn în mod normal (poate şi respectarea, chiar dacă neconşientizată, a acestui principiu de către bunicii noştri şi, în general, de cei ce trăiesc la sate le asigurau acestora o viaţă mai sănătoasă!). este necesar de timp suficient atât pentru efectuarea digestiei, cât şi pentru odihnă. Aşadar, la 9 ore după cină poate avea loc trezirea (şi ridicarea din pat!). Un alt aspect important ţine de faptul că răsăritul soarelui este perioada vata: în mod normal, dacă sunt respectate toate cerinţele, fiinţa se trezeşte vioaie şi energică dimineaţa. Mai mult, vata ajută la eliminarea produselor de excreţie rezultate în urma digestiei. Un organism curat şi revigorat asigură o minte pură şi puternică.

După această etapă, organismul este pregătit pentru acţiunile următoare: exerciţiul fizic, micul dejun etc. Dacă organismul nu este purificat corespunzător de produsele reziduale, va exista tendinţa reciclării deşeurilor. Dacă trezirea se face la o oră târzie a dimineţii, somnul va fi prelungit şi în perioada kapha iar organismul va avea tendinţa să acumuleze kapha. La trezire, poate apărea senzaţia de greutate, şi se pot instala simptome de sinuzită, răceală sau tuse. În concluzie, este mult mai indicată trezirea dimineaţa devreme, care este benefică pentru menţinerea stării de sănătate.

Sursa: www.ecomedica.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu