miercuri, 29 decembrie 2010

Ideea este o fiinta

Tatăl ceresc a creat numai cu puterea gândului, tot ce vedeţi şi tot ce nu vedeţi. La început a fost cuvântul sau ideea şi Dumnezeu era cuvânt şi cuvântul sau gândirea era la Dumnezeu. La începutul creaţiilor nu a fost decât Dumnezeu, o sferă gânditoare. Prin gândirea Sa, prin imaginaţia gândirii Sale, a făcut treptat lumile, sferele cereşti cu toate podoabele şi frumuseţile lor.

Cum duhul este copilul lui Dumnezeu, având în stare potenţială, de devenire, toate atributele Divinităţii, se înţelege că, în mic, şi omul poate emite idei creatoare de forme fluidice.

Deşi' invizibile ochiului vostru, ideile sunt totuşi materiale, fiind cele mai mari forţe din univers, pentru faptul că nici o altă forţă nu poate crea forma ca ele. Iată pentru ce noi, duhurile, conştiente de valoarea ideilor, nu le putem răspândi oriunde şi oricând, fără să nu ne expunem la asprimea legilor universale.

Ideile noastre nu trebuie să cadă pe orice teren, ci numai în oamenii cu sufletul ridicat din punct de vedere intelectual, dar mai ales moral. Ideea este o fiinţă vie, pentru că se manifestă şi produce efecte. Deşi sunt inteligente, totuşi inteligenţa ideilor este extrem de redusă, iar voinţa lor aproape nulă.

Din această cauză, ideea ia forma voită de emiţător, şi străbate spaţii imense către o anumită ţintă, pentru a produce un anumit efect. Dacă ţinta este un om trupesc, ideea îl va influenţa, se va anina de spiritul omului şi va lucra ca o forţă, făcându-l să execute ceea ce a dorit emiţătorul. Vom dezvolta cu altă ocazie această teză.

Se pare că au început să-şi facă drum şi în lumea voastră cunoştinţele referitoare la puterea gândului. Guvernele unor ţări instituie cenzura presei, temându-se de lansarea unor idei de către cunoscătorii puterii gândului, politicieni fără scrupule, care prin puterea cuvântului lor pot ridica masele omeneşti şi tulbura ordinea stabilită. Presa fiind cenzurată, ei nu vor mai putea semăna idei producătoare de anumite mişcări sociale. Dar cenzură există şi la noi, în plus, ea este veşnică. Dacă duhul îşi permite să spună anumite taine, fără autorizarea prealabilă a superiorilor săi, va fi aspru pedepsit. Pe lângă fiecare duh care comunică cu lumea terestră stă un altul - cenzorul său, un duh superior şi mai experimentat. Cum încearcă să spună ce nu trebuie, cenzorul îl opreşte.

Ideea este o fiinţă-cauză, producătoare de efecte sigure, dacă e trimisă într-un mediu de cultură unde poate să germineze. Ea poate dura multă vreme, plutind prin spaţiu, fără să moară, doar vegetând. Noi, entităţile care venim în contact cu voi, producem idei şi cunoaştem perfect puterea lor. Ideile au anumite forme şi culori, iar prin traiectoria lor, prin propagarea lor sub formă de unde, produc sunete auzite numai de noi. Prin urmare, ideile sunt sonore, colorate, au formă şi se propagă prin spaţiu sub formă de unde.

Fiecare idee este o unitate hieroglifică, un simbol care cere mult timp pentru a fi descifrat şi a i se înţelege conţinutul. Duhul-copil a învăţat greu ideile şi mai ales înţelesul lor. Voi sunteţi fericiţi acum, pentru că cele mai multe idei au forma lor realizată într-un trup sau fiinţă concretă pe suprafaţa pământului. Ziceţi casă, masă, pom etc. şi imediat ştiţi despre ce e vorba, deoarece le-aţi văzut din copilărie. Dar ce greu e să înveţi ideile în mod abstract! Târziu, duhului-copil i s-au creat din eter formele corespunzătoare ideilor, ca să lege noţiunea memorată de forma lor.

De câte ori s-a născut din pântecele mamei sale, omul a trecut - foarte pe scurt - prin fazele copilăriei duhuale. De la naştere şi până pe la trei-patru ani, copilul aude mereu vorbe, idei. Mama i le repetă şi ideile se prind de spiritul său întunecat de peştera în care s-a coborât. Cu ce greutate spune el cele două-trei cuvinte auzite mereu: ma-ma, ta-ta, pa-pa etc. Zi de zi, asimilează idei şi cuprinsul lor intrinsec.

Ideile circulă prin spaţiu. în jurul fiecărei planete circulă ideile omenirii şi ale cetelor îngereşti de pe acea planetă, precum şi ideile-ordin venite de la centrul sistemului respectiv, ori de la Centrul divin. Fiecare planetă îşi are păienjenişul său de idei, potrivit evoluţiei sale şi a entităţilor din jurul ei. Fiecare soare are o altă gamă de idei, în raport cu gradul său evolutiv. Există acum în preajma planetei noastre multe idei, de al căror conţinut omenirea de jos nu are cunoştinţă. Dacă toate ideile ar fi cantonate la fel, pe un singur sistem ori pe o singură planetă, n-ar mai fi nevoie să hoinărim din planetă în planetă şi din sistem în sistem, în lungul şi în latul acestui univers.

Ideile care umplu spaţiile interplanetare, interstelare şi interuniversuri au o singură origine, sunt emanaţii ale Tatălui ceresc, întocmai cum am fost emanaţi noi, duhurile de toate categoriile. Cu alte cuvinte, ideea divină este şi ea o creaţie identică cu mine, duhul.

In afară de aceste idei de origine divină, există şi ideile produse de noi, duhurile de pretutindeni. Ideile noastre sunt imitaţii ale ideilor emise de Tatăl. Ideile, vorbirea Tatălui brăzdează spaţiile infinite ale sferelor create, trec pe lângă voi, dar nu le auziţi. Nu e de mirare, pentru că nici noi nu le percepem.

Ideea divină are o existenţă infinită şi după ce circulă ani şi mii de ani prin toate sferele, se întoarce la divinul ei Emiţător, ca atrasă de un magnet. Ideile duhurilor circulă numai în jurul planetei ori a soarelui unde trăiesc şi durata lor de existenţă este cu mult mai mică.

Sursa: Din Scarlat Demetrescu, "Din tainele vietii si ale universului"

duminică, 19 decembrie 2010

Cele 5 greşeli care te pot duce la insomnii


Oamenii, de cele mai multe ori fac câteva mici greşeli înainte de culcare. Poate fi doar o singură greşeală sau pot fi mai multe. Ideea este că dacă încerci să îndrepţi acest lucru, eliminând câteva din proastele tale tabieturi zilnice, somnul tău va fi cu mult mai odihnitor. Trebuie doar să pui în practică acest lucru. Practica şi exerciţiul fac diferenţa. Astfel, cele 5 greşeli care te pot duce la insomnii sunt:




  1. Urmărirea programelor TV prea aproape de ora ta de somn, de culcare.
  2. Moţăitul. Nevoia de somn se construieşte pe toată perioada zilei şi ar trebui, să pici, să-ţi vină somnul chiar în perioada când ar trebui să mergi la culcare. Moţăielile sau dormitatul din perioada zilei disipează acel moment de dinaintea somnului de noapte. Adică, dacă moţăi prea mult pe perioada zilei, îţi va fi mai greu să adormi, seara la culcare.
  3. Consumul de alcool înainte de culcare. (Nu mă refer aici la paharul de vin care e benefic pt. a produce un somn bun). Consumul de alcool exagerat o să te facă să te trezeşti de mai multe ori pe timpul nopţii.
  4. Animale în camera unde dormi. Câinii sforăie şi pisicile miaună sau vânează câte ceva prin cameră.
  5. Somnul prelungit. Nu toată lumea are nevoie de 8 ore de somn. Distanţa de somn poate fi mare - de la 4 la 11 ore. Gândeşte-te cât de mare este nevoia ta de somn la sfârşitul unei lungi vacanţe. Şi apoi observă ce se întâmplă dacă dormi aşa de mult? Dacă te trezeşti înaintea ceasului deşteptător, aceea este ora ta magică. Adică, aceea este ora ta de deşteptare.

Faceţi câteva dintre aceste greşeli?


vineri, 17 decembrie 2010

Regimul zilnic de viaţă - partea III


Următorul pas constă în exerciţiul fizic, apoi urmează masajul blând şi, ultima etapă – efectuarea unui duş. Nivelul de efort care trebuie depus aduce organismul în starea de uşoară oboseală.

Exerciţiul fizic se realizează în aşa fel încât să fie solicitată doar jumătate din capacitatea energetică a organismului. Aceasta se poate aprecia prin apariţia transpiraţiei pe frunte şi la nivel axilar, precum şi prin senzaţia de încălzire corporală care apare. Uscarea gurii este un semn care indică depăşirea jumătăţii capacităţii de efort. Exerciţiul fizic este mai eficient dacă se execută la domiciliu. Există persoane care pot să nu fie capabile să realizeze exerciţii fizice în ortostatism, şi atunci acestea sunt sfătuite să efectueze exerciţiile din poziţia şezând în pat (prin contracţii şi solicitări musculare specifice), dar să nu renunţe sub nici un motiv la această secvenţă a regimului zilnic.

Este indicat să nu se ajungă la excese, deoarece astfel pot fi afectate anumite tipuri de ţesuturi. Exerciţiul fizic excesiv poate conduce la instalarea tusei, vomismentelor, febrei şi a afecţiunilor osteo-articulare.

Exerciţiul fizic se va realiza pe stomacul gol şi cu intestinele golite. Dacă se recurge la efort fizic sistematic pe timpul serii, el va fi realizat după efectuarea digestiei. În felul acesta oxigenul absorbit va fi uniform distribuit în întreg organismul. dacă fecalele nu au fost evacuate, oxigenul nu va pătrunde în intestine. Un exerciţiu fizic corect realizat va conferi mai multă vigoare şi va stimula apetitul.

În ceea ce priveşte exerciţiile fizice acestea nu vor fi practicate de copii prea mici, de persoanele în vârstă, de cei care suferă de indigestie, flatulenţă etc.

Automasajul poate fi realizat cu orice tip de ulei aflat la îndemână. Se vor executa mişcări blânde de fricţiune a pielii până la absorbţia completă a uleiului în piele. Anumitor părţi corporale trebuie să li se acorde o atenţie sporită, fiind masate mai intens: capul reginunea lombară şi picioarele (aceste părţi sunt solicitate mai mult decât altele).

Masajul capului va ameliora starea de sănătate a pielii, va revigora trupul şi va întări vederea. Acest tip de masaj pacifică vata, conferă un somn de bună calitate, acţionează benefic asupra muşchilor şi a pielii.

Pielea are 7 niveluri sau straturi. Uleiul penetrează primul strat în cca. 3 minute, apoi fiecare strat va fi penetrat în câte un minut şi jumătate. Astfel, în aproximativ 12 minute, uleiul va ppenetra complet cele 7 şapte straturi ale pielii. Un masaj special trebuie efectuat la nivelul capului, picioarelor şi regiunii lombare.

Contraindicaţii pentru masajul cu ulei: febră, indigestie, sinuzită, tuse, prezenţa de mucus (nu doar ca acumulare locală), tuse, stare de moleşeală, lipsa apetitului.

Masajul poate fi executat înainte sau după exerciţiul fizic, aceasta nefiind o secvenţă rigid precizată. După masaj se poate face duş.

Duşul se poate realiza cu pulberi de plante sau săpunuri naturale. Acestea îndepărtează excesul de ulei şi înmoaie pielea. Pulberea din plante poate fi prelucrată cu lapte (în cursul iernii) sau cu apă (în cursul verii) rezultând o pastă. Această pastă se va aplica pe corp şi se va fricţiona blând pielea, iar stratul aplicat pe pielese va îndepărta ulterior cu ajutorul duşului. Aceasta va lichefia grăsimea corporală şi va reduce kapha. Duşul trebuie să fie fierbinte de la umeri în jos şi călduţ la nivelul capului. Expunerea directă a ochilor şi a părului la căldura excesivă poate conduce la instalarea unor afecţiuni. Duşul elimină impurităţile, curăţă canalele corporale, măreşte apetitul, energizează, revigorează şi conferă un somn de bună calitate. Este un bun remediu în cazurile de insomnie, mai ales dacă este combinat cu masajul (aceste măsuri vor reduce dar nu vor elimina complet insomnia).

Pentru preparea pastei de plante ce va fi aplicată pe corp înainde de duş se pot utiliza următoarele amestec de

- lemn de santal, turmeric, dracilă, lemn dulce

- pulbere de linte, turmeric, lapte

- piper negru, piper verde, piper lung, obligean, miere de albine.

Pe timpul iernii se va utiliza un mediu mai vâscos.

Masajul cu aceste tipuri de amestecuri este util atât pentru ten cât şi pentru pielea întregului corp.

Iarna, duşul se poate efectua de la gât în jos.

Duşul nu va fi executat în cazul următoarelor afecţiuni: răceală, sinuzită, diaree, intoxicaţie alimentară, indigestie şi boli ale ochilor, cavităţii bucale şi a urechilor. Dacă se manifestă vreo formă de indigestie, persoana afectată nu va trebui să realizeze nici un exerciţiu fizic şi nici duş, deoarece astfel ar risca să răspândească toxinele provenite de la hrana nedigerată în întregul organism.

Sursa: www.ecomedica.ro

joi, 16 decembrie 2010

Regimul zilnic de viaţă - partea II


Prima acţiune de după trezire ar trebui să fie purificarea organismului; este necesară evacuarea produselor reziduale din intestine, purificarea limbii, a cavităţii bucale şi a nasului. Majoritatea afecţiunilor cavităţii bucale, a dinţilor şi gingiilor sunt produse de prezenţa mucozităţilor şi de persistenţa gustului dulce. Din păcate, majoritatea pastelor de dinţi au gust predominant dulce. Este sănătos să fie utilizate preparate care reunesc gusturile astringent, picant şi amar (persoanele cu contituţie predominant vata pot adăuga şi puţin din gustul dulce). Astfel, se pot realiza preparate purificatoare pe bază de plante amare şi astringente, care vor curăţa mult mai bine dinţii. De altfel, se poate utiliza pentru această operaţiune de curăţare a dinţilor şi un deget, care va permite în acelaşi timp şi efectuarea unui masaj blând al gingiilor. Gustul amar va determina curăţirea cavităţii bucale, dar nu şi a limbii.

Cum se poate realiza purificarea limbii? Este cunoscut faptul că dimineaţa, după trezire, se remarcă prezenţa pe limbă a unui depozit cu o culoare şi o consistenţă specifice. Dacă digestia nu a fost complet realizată, reziduurile existente în intestine îşi vor reflecta prezenţa la nivelul limbii. În timpurile străvechi, în India, oamenii utilizau beţişoare sau instrumente din cupru pentru raclarea blândă a limbii. Astăzi se poate utiliza orice alt instrument adaptat acestui scop (precum o linguriţă sau o lingură).

După înlăturarea depozitului acumulat pe limbă este necesară curăţirea gâtului. În acest scop se poate recurge la gargară. Se umple cavitatea bucală cu apă suportabil de fierbinte şi se menţine astfel o scurtă perioadă, sau se aduce o cantitate mai mică de apă fierbinte în gât, prin înclinarea capului pe spate. Acest al doilea tip de gargară este benefic după fiecare masă, mai ales după cină (În cazul existenţei unei tuse localizate predominant la nivelul gâtului, sau în cazul amigdalitei la copii, se poate utiliza apă (fiartă sau suportabil de fierbinte), în amestec cu sare şi turmeric. Se va face gargară cu acest amestec de 2-4 ori pe zi, şi se va observa imediat o foarte bună purificare a gâtului. În caz de răceală, tuse sau infecţii: se va lua puţină sare pe un deget şi se va atinge partea superioară a epiglotei – nu partea inferioară căci altminteri vom stimula reflexul vomitiv – apoi se va face gargară; de asemenea, se va ingera hrană fierbinte şi cu adaos de sare).

Pentru purificarea ochilor se poate utiliza apă de trandafiri, lapte, infuzie de dracilă, chiar şi miere (care determină însă o senzaţie de arsură şi trebuie utilizată cu precauţie), sau zeamă de lămâie (care este chiar mai intens arzătoare decât mierea). (Dacă nu suportaţi zeama de lămâie pură în ochi o puteţi dizolva cu apă, şi la fel, puteţi face şi cu mierea de albine. Aceste practici sunt realizate, în general de yoghini şi de practicienii medicinei alimentare şi stilului de viaţă ayurvedic).

Remediile trebuie să fie puţin uscate, astringente, amare şi cu un uşor gust dulce (precum este mierea).

Ca principiu general, este de dorit să se utilizeze în special remediile (plante, minerale etc.) care provin din regiunea natală a persoanei în cauză. Acestea au cea mai mare eficienţă.

Se poate folosi, de asemeneea, apă călduţă, care va fi turnată în căuşul palmei şi se va îmbăia ochiul în aceasta. Ca plante se pot utiliza triphala, daruharidra, lemn dulce (sub formă de infuzie, din care se vor picura câteva picături în fiecare ochi.

Sursa: www.ecomedica.ro

Regimul de viaţă zilnic - partea I


Descrierile din textele ayurvedice sunt realizate pentru ţări tropicale, astfel, pentru a le aplica în alte ţări, cu climat diferit, este necesară operarea anumitor schimbări, în conformitate cu principiile generale ayurvedice.

De exemplu, textele ayurvedice privind regimul zilnic de viaţă recomandă ca omul să se trezească dimineaţa cu 2 ore înainte de răsăritul soarelui (asta însemnând orele 4-5 a.m. în India). Nu există variaţii majore ale orei de răsărit în această ţară, la trecerea de la iarnă la vară. De asemenea, nu se înregistrează variaţii mari ale orei de răsărit a soarelui într-o aceeaşi perioadă, între diferite regiuni ale Indiei. Dimpotrivă, în România, ca de altfel în toată Europa, aceste diferenţe ale orelor de răsărit ale soarelui sunt marcante, mai ales la trecerea de la anotimpul verii la cel al iernii.

Principiul care stă la baza acestei cerinţe rezidă în faptul că cina trebuie consumată în preajma momentului de apus al soarelui, apoi sunt necesare 2-3 ore pentru efectuarea digestiei şi asimilarea hranei, şi în fine, apoi este nevoie de cca. 6-7 ore de somn în mod normal (poate şi respectarea, chiar dacă neconşientizată, a acestui principiu de către bunicii noştri şi, în general, de cei ce trăiesc la sate le asigurau acestora o viaţă mai sănătoasă!). este necesar de timp suficient atât pentru efectuarea digestiei, cât şi pentru odihnă. Aşadar, la 9 ore după cină poate avea loc trezirea (şi ridicarea din pat!). Un alt aspect important ţine de faptul că răsăritul soarelui este perioada vata: în mod normal, dacă sunt respectate toate cerinţele, fiinţa se trezeşte vioaie şi energică dimineaţa. Mai mult, vata ajută la eliminarea produselor de excreţie rezultate în urma digestiei. Un organism curat şi revigorat asigură o minte pură şi puternică.

După această etapă, organismul este pregătit pentru acţiunile următoare: exerciţiul fizic, micul dejun etc. Dacă organismul nu este purificat corespunzător de produsele reziduale, va exista tendinţa reciclării deşeurilor. Dacă trezirea se face la o oră târzie a dimineţii, somnul va fi prelungit şi în perioada kapha iar organismul va avea tendinţa să acumuleze kapha. La trezire, poate apărea senzaţia de greutate, şi se pot instala simptome de sinuzită, răceală sau tuse. În concluzie, este mult mai indicată trezirea dimineaţa devreme, care este benefică pentru menţinerea stării de sănătate.

Sursa: www.ecomedica.ro

Corpul nostru-Un Templu!


Aşa cum budhistii au grijă de templul lor de rugăciune, aşa cum creştin-ortodoxii au grijă de bisericile lor şi de familiile lor, aşa trebuie să avem şi noi grijă de corpul nostru.

Corpul trebuie îngrijit - adică trebuie să-l alimentezi bine ca să funcţioneze corect, dar într-un mod sănătos, adică nu trebuie să aduci praf în templu, gunoaie, reziduri...etc...Ce înseamnă acest lucru?
Că având un mod de viaţă sănătos - fără alcool, tutun, cafea, excitanţi alimentari, cum ar fi Coca-Cola, dulciuri în exces, grăsimi, prăjeli şi E-uri şi vom ţine şi post atunci vei avea un templu curat şi stralucitor, cu destul loc şi lumină unde să te rogi.


Nu degeaba sunt făcute posturile. Ele sunt făcute pentru o curăţare şi dezintoxicare adecvată şi cu atât mai mult dacă se ţine şi postul de rugăciune. Acest tip de post ajută foarte mult oamenii în dizarmonie.

Biblia ne învaţă să ducem, de fapt, un mod de viaţă sănătos.

În lumea noastră informatională, modernă, unde totul se petrece cu viteza luminii, nu mai găsim timp pentru noi, pentru odihna noastră, pentru tihna noastră, pentru corpul nostru. Mintea nu mai apucă să se liniştească, pentru că avem prea multe de făcut. Acest lucru se întâmplă şi datorită dorinţelor prea multe pe care le nutrim – haine, cosmetice, reviste, market-uri, shopp-ing, TV, servici, casă, copii, etc.

Mass-media, presa şi societatea hrănesc astfel de dorinţe prin modul de prezentare a revistelor, emisiunilor, etc. Şi uite aşa uităm noi de unde ne tragem – de la taica de la ţară şi de maica, bunica, de la ţară etc.

Dacă aducem aminte într-o discuţie de bunicii de la ţară, vorbim de ei ca şi cum ar fi antici şi de demult. Am uitat rădăcinile noastre şi de unde ne tragem.

Dacă avem un mod de viaţă sănătos, vom avea un templu frumos şi nu vom mai avea aşa de multe probleme cu diversele diete, care sunt un stress cotidian şi foarte la modă.

Vă doresc un TEMPLU curat şi strălucitor, unde oamenilor şi vouă să le fie drag să vină şi să se roage!

miercuri, 15 decembrie 2010

Terapia naturista - o veche traditie


Terapiile complementare, medicina complementara, medicina naturista, oricum vreti sa o numitit este una din cele mai vechi terapii care pot exista pe pamant.
De cand suntem pe pamantul asta, oamenii au inceput sa se trateze cu plante, cu radacini, cu ceaiuri, cu apasarea anumitor zone sau puncte de pe corp, cu masarea anumitor zone, cu tinerea palmelor pe anumite zone corporale, cu diferite potiuni, lotiuni cataplasme, uleiuri, tincturi, etc.
Astfel de terapii pot da rezultat imediat sau dupa o anumita perioada de timp, dar cu siguranta isi fac efectul, mai devreme sau mai tarziu.
Trebuie sa ne tratam corpul cu plantele din natura, mai ales ca sunt la indemana noastra si de cele mai multe ori beneficiem de ele gratis (doar trebuie sa te duci sa le culegi).
Dar faptul ca mergi la doctor si ca-ti da o reteta scumpa, tu, in mintea ta deduci ca, sigur...mi-a dat doctorul ceva bun, chiar daca sunt pastile fabricate pe cale chimica si/sau industriala.
Nu contestam medicina alopata, atunci cand nu se mai poate face nimic cu diferite tratamente naturiste. Adica atunci cand trebuie apelat chirurgical, cand este efectiv necesara o operatie, medicina isi indeplineste rolul de rigoare. Este nevoie si de o astfel de medicina.
Concluzie - medicina alopata si medicina alternativa ar trebuie sa lucreze impreuna, sa colaboreze spre beneficiul oamenilor, spre insanatosirea lor, pentru o sanatate mai buna a omenirii.
Poate ca este un mesaj prea pacifist pentru unii, dar consider ca este necesar sa se spuna cele spuse... :)