Menstruatia – chiar este necesara?
Menstruatia - chiar este necesara? (cadou de la George Acu) Femeile o numesc „blestemul”, cu infiorare si pe buna dreptate - sangerarea lunara a menstruatiei, cu zilele sale de neplacere, disconfort si durere, este napasta existentei femeii, de la pubertate la menopauza. Aceasta experienta mizerabila este atat de universala in cultura noastra moderna, incat se presupune ca este inevitabila. Medicii si mass-media care vizeaza femeia incearca sa o puna intr-o lumina favorabila, prin comentarii rasuflate despre „intampinarea” sa ca semn de sacrificiu pe care o fata il face „ca sa devina femeie”. Totusi, probabil nicaieri nu exista o femeie care nu s-ar descotorosi bucuroasa de asta, daca ar fi putea fara riscuri! De fapt, menstruatia, in cea mai mare parte a experientei noastre, nu este nici naturala si nici sanatoasa. Ovulatia nu depinde de ea. Iar aceasta poate fi schimbata in bine foarte mult - chiar pana-ntr-acolo incat a nu o avea deloc si, in acelasi timp, a ramane sanatoasa si fertila. Despre cum se poate face acest lucru s-a stiut si s-a scris de catre specialistii in probleme sanatate de secole intregi, si a fost practicat tot atat de indelung de femei care au fost dispuse sa faca schimbarile implicate - simple, dar semnificative - de mod de viata. Deci, de ce majoritatea dintre noi nu au mai auzit despre acest lucru? Datorita schimbarilor de stil de viata implicate, care, desi simple, reprezinta o schimbare destul de radicala fata de majoritatea obiceiurilor de a trai si a manca ale femeii moderne. Nu e nevoie nici de medicamente, nici chiar de suplimente alimentare, dar ceea ce este esential este adoptarea a ceea ce scriitoarea pe teme de sanatate Leslie Kenton numeste „modul de alimentatie dominant natural”*1*.. In practica, asta inseamna ca fiecare masa sa contina mai multe alimente proaspete, vii*2*, decat alimente gatite sau preparate chimic/termic*3*; ca produsele animale sa fie eliminate laolalta, impreuna cu sarea, zaharul, alcoolul, grasimile si uleiurile rafinate, cu majoritatea condimentelor, a aditivilor artificiali si a bauturilor excitante. Multi oameni spun ca „mai curand ar muri decat sa renunte la toate acele mancaruri gustoase!” Si intr-adevar, asta si fac - dupa ce traiesc ani de zile cu o sanatate din ce in ce mai firava, trecand prin menstruatie si „simptome” ale menopauzei, si adesea sfarsind cu atac de cord si cancer. Daca esti o femeie tanara si inca nu treci prin semnele incomode si ingrijoratoare ale dezechilibrului hormonal care afecteaza serios din ce in ce mai mult pe femei de la 35 de ani incolo, atunci s-ar putea sa vrei sa te opui acestui fapt si sa faci o asemenea schimbare. Dar gandeste-te la trecut, la vremea cand erai adolescenta, imediat dupa ce ai avut prima menstruatie - ai spus cumva, ca atatea femei: „As face orice ca sa scap de aceste cicluri!” Cu siguranta, femeile mai in varsta care au aflat despre legatura dintre alimentatie si menstruatie spun adesea: „Daca as fi stiut aceste lucru cand eram fata, m-as fi schimbat cu siguranta - dar acum nu mai am hotararea si determinarea necesare.” Ele sunt literalmente uzate dupa atatea zeci de ani de „blestem”, secatuite de sanatate, de vitalitate si entuziasm. Unele dintre aceste femei probabil se gandesc: „Nu mai e mult pana la menopauza; ma voi impaca cu situatia inca o vreme, dupa care se va termina.” Din nefericire, numai sangerarea se va termina, adesea dupa ani intregi de menstruatie ingrozitor de neregulata. Iar semnele adiacente de boala devin in curand atat de dramatice, incat nu mai pot fi ignorate: osteoporoza, chisturi si tumori, si imbatranire rapida in randurile lor. In acest punct, femeile mai in varsta se pot simti din nou motivate sa-si imbunatateasca viata, chiar daca acest lucru implica schimbari masive ale stilului de viata. „Hemoragia in uter nu este catusi de putin mai normala decat hemoragia in creier sau plamani.” De ce au femeile menstruatie - si ce este „normal” in privinta acesteia? In timpul zilelor inainte de ovulatie, mucoasa uterina - endometrul - se ingroasa, ca pregatire pentru o posibila conceptie. Daca ovulul eliberat la ovulatie trece nefertilizat prin uter, tesuturile endometriale ingrosate nu mai sunt necesare - iar la o femeie sanatoasa, ca si la animale in starea lor salbatica, aceste tesuturi sunt reabsorbite aproape in totalitate. Ceea ce ramane este eliminat intr-o perioada scurta de timp, sub forma unei descarcari usoare de mucus (2:28-29; 15:227). Majoritatea femeilor din civilizatia moderna, totusi, trec lunar printr-o sangerare abundenta si vlaguitoare - pe care nici rudele primate salbatice, nici oamenii care traiesc aproape de natura nu o au.. (2:30; 15:232) Medicii de vocatie au fost constienti de mult timp ca natura nu a avut in intentie ca ciclul de ovulatie sa fie insotit de crampe, de tensiune nervoasa sau de oricare simptom din lista cea lunga, pe care am ajuns sa le asociem cu „a fi la menstruatie” - ca sa nu mai mentionam zilele de scurgere de sange pe care acum le acceptam ca fiind „normale”, dar care de fapt se numesc 'hemoragie'. „...menstruatia. .. este o hemoragie daunatoare care implica pierderea fluidului vital... Concluziile acestor ginecologi care au studiat subiectul sunt ca, mai presus de orice, menstruatia este o hemoragie. NICI O autoritate de pe Pamant nu poate sustine cu indreptatire ca hemoragia este naturala si normala, necontand in ce parte a corpului are loc aceasta.” (2.24) „Hemoragia NU reprezinta o stare de sanatate... Este o stare patologica si este intotdeauna daunatoare, iar cateodata periculoasa. Hemoragia in uter nu este catusi de putin mai normala decat hemoragia in creier sau in plamani. Este mai putin periculoasa numai pentru ca uterul este mai putin vital starii de sanatate pe termen scurt a corpului.” (2:24) De asemenea, de mult timp s-a observat nu numai ca anumite femei - fara indoiala sanatoase - chiar apartinand civilizatiei noastre, nu au niciodata menstruatie, dar si ca femeile care nu au menstruatie pot fi fertile si pot avea copii sanatosi. Asta inseamna ca ovulatia nu necesita menstruatie (2:28; 15:225). Profesorul de Igiena Naturala Herbert Shelton a scris urmatoarele, despre pacientii sai: „Cunosc personal o femeie care este mama a 5 copii si care nu a avut niciodata menstruatie. Cunosc o alta care a avut menstruatie in timpul adolescentei, s-a casatorit cu un barbat care si-a schimbat modul de viata intr-unul intr-adevar natural; ea i s-a alaturat in acest regim sanatos al lui, a devenit un bun exemplu de sanatate si a incetat sa mai aiba menstruatie. Apoi a avut 3 copii, toti nascuti in mod natural si fara dureri, iar ea nu a mai avut niciodata menstruatie.” (2:28) Menstruatia, asa cum o stim, ESTE obisnuita, atat de obisnuita incat este considerata o „norma” si „normala”. Dar cu siguranta ca nu este sanatoasa - ori necesara. Astfel, de ce majoritatea femeilor din societatea noastra trec prin asemenea episoade de sangerare? O indicatie vine de la animale. Rudele salbatice ale animalelor domestice nu au menstruatie. Au sezon de imperechere - numit calduri,rut sau estru - care de obicei are loc o data sau de doua ori pe an. In aceste perioade femelele sunt la ovulatie, iar organele lor genitale devin usor congestionate si umezite cu mucus, in pregatirea pentru imperechere si chiar conceptie. (2:36-37) In salbaticie, natura a legat ovulatia strans de disponibilitatea hranei, iar in perioadele de restriste rutul nu are loc. Dar la animalele domestice si la cele tinute in gradini zoologice, care au acces constant la hrana nenaturala si concentrata, imaginea este foarte diferita.. Aceste animale trec printr-o descarcare de sange periodic - echivalentul menstruatiei la femei. Acest fapt se remarca in special la erbivorele care sunt hranite cu mancare foarte bogata in proteine. Cand aceste animale captive sunt hranite din nou cu plantele proaspete, naturale pe care le-ar consuma in mod normal, atunci menstruatia inceteaza. „Experimentele facute pe animale au dovedit in mod graitor ca frecventa ovulatiei, si prin urmare a estrului (care corespund menstruatiei la femei), este o functie DIRECT legata de alimentatie. Supra-alimentarea, in special cu mancare super-proteica (si in special cu proteine nerecomandate) are tendinta sa accelereze (sa stimuleze) cresterea si plesnirea a foliculilor Graafian (cei care produc ovulele) prin crearea unui exces de lichid folicular. La femei acest fapt produce descarcarea menstruala.. . Animalele care nu au fost domesticite NU au menstruatie. .. Dar in conditii de domesticire sau captivitate, aceste perioade sexuale devin mai frecvente, iar congestia genitala care le insoteste devine mai intensa, pana cand in final se manifesta sub forma de hemoragie menstruala. Majoritatea cercetatorilor sunt acum de acord cu urmatorul fapt: cauza menstruatiei animalelor domesticite este hrana pe care acestea o primesc din mana omului. Cu alte cuvinte, dupa ce animalul - care nu avea menstruatie inainte - este capturat, pre-estrul se transforma intr-o scurgere de sange, ca rezultat al alimentelor nenaturale si al conditiilor artificiale de viata.” (2:37) Este aceasta cauza diferita catusi de putin in ceea ce priveste oamenii? Nu. Efectele congestiei tesuturilor uterine si capilarelor fine, sau a arteriolelor, care le alimenteaza pe acestea, sunt la fel pentru toate fiintele care au aceste structuri (15:230). Iar cheia este hrana vie (live food, n. tr.). Care este legatura dintre alimentatie si menstruatie? Ce se intampla, de fapt, in uter, incat il face sa sangereze? O dieta saraca - cu excese notabile ale unor substante nutritive si deficit al altora - cauzeaza o intrerupere a transportului substantelor nutritive inspre celule, precum si a deseurilor dinspre celule, in tot organismul. Vasele de sange devin mai poroase, permitand fluidului sa se prelinga intre celulele tesutului, acest fapt creand congestie. Reziduurile de la o digestie improprie isi aduc aportul la o stare de intoxicare a intregului organism, sau toxemie. Deficientele alimentare si dezechilibrul hormonal asociat acestora se combina, facand sa creasca fragilitatea peretilor capilari, astfel incat, sub presiunea crescuta a congestiei nenaturale, acestia se rup atunci cand uterul se contracta pentru a se descotorosi de tesuturile endometriale care nu mai sunt necesare dupa ce ovulul nefertilizat a iesit. „Majoritatea cercetatorilor sunt de acord cu urmatorul fapt: cauza menstruatiei la animalele domestice este mancarea ce o primesc din mana omului.” Din punct de vedere structural, corpul omenesc este destinat aceluiasi gen de alimentatie pe care o consuma si celelalte primate. Dintii nostri, traiectul intestinal, organele de digestie si secretiile lor nu sunt precum cele ale unui carnivor, cum ar fi lupul, si nici la fel ca cele ale unui erbivor, cum ar fi vaca - dar sunt ale unui frugivor („care se hraneste, mai ales, cu fructe”, n. tr.), la fel ca majoritatea maimutelor - a caror hrana obisnuita consta in cea mai mare parte din fructe si materie vegetala. Alimentatia omului modern, totusi, include o cantitate mare de mancare proteica, bazata pe produse animale si pe legume si seminte uscate -din care pe niciuna nu o poate digera usor- toate acestea aducandu-i corpul dintr-o stare normala -alcalina- intr-o stare acida. Incercarea corpului de a neutraliza aceasta stare, prin mentinerea calciului din sange la nivele ridicate, determina un dezechilibrarea completa a nivelului mineralelor, impreuna atat cu epuizarea calciului din oase, cat si cu depozitarea excesului de calciu in articulatii, vase de sange si organe. (11:80-87; 5:178, 270-271; 7:196) In plus fata de toate acestea, consumul ridicat de grasimi infunda vasele de sange si face ca sangele sa se ingroase cu reziduuri, diminuandu-i capacitatea de a transporta oxigen si substante nutritive. (5) Corpul este supra-impovarat de sarcina de a face fata la proteinele in exces, la cantitatile imense de zahar si sare consumate zilnic, precum si la poluantii externi, adesea de neevitat, ingerati zi de zi, in cadrul stilului de viata modern. Coplesit de acest balast dificil de eliminat, organismul stocheaza ceea ce nu poate elimina in celulele adipoase si in interiorul vaselor sangvine, in organe si incheieturi, adesea creand un zid sau „inchistand” deseurile. Ramasitele de la o digestie incompleta se aduna in intestin si in organele de eliminare suprasolicitate, blocand functiile normale ale organelor. Se creeaza o stare de intoxicare a intregului organism. Aceste deseuri atrag necazuri pentru organism - toxinele din mediu sunt depozitate in tesuturile adipoase sau scapa de la a fi descompuse de catre ficatul suprasolicitat si migreaza spre organele mai indepartate (inclusiv spre creier), unde corpul, slabit fiind, nu mai poate avea de-a face cu ele. Aceste tesuturi si depozite de otravuri devin terenul propice pentru hranirea si inmultirea microbilor si parazitilor -coabitanti naturali ai corpurilor noastre-, dar al caror numar scapa de sub control intr-un mod alarmant, pentru ca sistemul imunitar slabit nu mai are rezervele pentru a se ocupa de ei. In cele din urma, in disperarea de a supravietui, celulele se intorc la forme primitive, care pot functiona, practic, in conditii de infometare. Din nefericire pentru organism, cu cat celulele devine mai primitive, cu atat mai putin ele isi indeplinesc „directivele” date de organul de care apartin, incepand sa adopte un comportament independent, reproducandu- se rapid, fara sa poata fi controlate: zona incarcata de toxicitate devine canceroasa. (3; 4; 5) Majoritatea dintre noi, traind intr-un stil de viata occidental si avand o alimentatie moderna - cu excesele, deficientele si denaturarile sale - traim intr-o stare de toxemie cronica. Corpurile noastre incearca in mod repetat sa scape de aceasta situatie, prin „raceli”, „febra” si descarcari frecvente de mucus incarcat de toxine.. In uter, aceasta ia de obicei forma unei descarcari albicioase, numita leucoree (etimologic: „scurgerea alba”). Leucoreea, la fel ca menstruatia, este o stare „catarala” (inflamatorie, n. tr.), o stare de „scurgere” a mucusului, datorita congestiei cronice si inflamarii. S-a observat ca femeile care au scurgeri abundente de mucus de acest fel sunt de asemenea susceptibile sa aiba simptome menstruale severe - ca si probleme cu constipatia. La fel ca orice alta stare catarala, leucoreea se produce intr-un corp acidifiat, infundat de produsii secundari ai consumului exagerat de proteine. (2:23, 36) Congestia si inflamarea datorate toxemiei cauzeaza fragilitatea si largirea uterului, o presiune ridicata a sangelui, care supun la mare efort capilarele fine ale endometrului. Acestea - la fel ca toate vasele de sange ale organismului - devin periodic mai mult sau mai putin fragile, ca reactie la cresterile sau descresterile de estrogen sau vitamina C din substantele nutritive, de bioflavonoide si beta-caroten (15:227-230; 13:109-110) - toate acestea jucand un rol important in intarirea peretilor capilari. O functie importanta a vitaminei C este sa formeze si sa mentina rezistenta materialului gelatinos numit colagen, sau „tesut conjunctiv”, care tine laolalta toate celulele din organism - inclusiv pe acelea din peretii vaselor sangvine. Bioflavonoidele - substante vegetale care se afla intotdeauna in alimente naturale care contin vitamina C - protejeaza aceasta vitamina si ii reduc cantitatea, daca este necesar. O deficienta alimentara a substantelor nutritive necesare formarii colagenului va determina colagenul sa fie subtire, poros si va cauza congestia tesuturilor cu substante straine, care se infiltreaza prin peretii capilari subtiri - incluzand virusi, toxine, substante ramase de la medicamente, substante alergene si reziduuri de la o digestie improprie (8:123). Acest lucru se intampla in „acumularile de apa”, sau edeme, care umfla gleznele si degetele in timpul sarcinii si pe masura inaintarii in varsta. Aproape nimeni, in civilizatia moderna, nu primeste destul din aceste nutrimente*4* esentiale din alimentatia sa. Cantitatile din alimente si bauturi industrializate sunt neglijabile, chiar si cantitatea lor din fructe - in mod normal, fructele fiind cea mai bogata sursa naturala, cantitatea de nutrimente din ele se reduce considerabil dupa ce fructul este cules si lasat la depozitat inainte de a fi consumat. Cu exceptia acelora care obisnuiesc sa consume zilnic o multime de fructe proaspete, majoritatea dintre noi traim intr-o stare de „scorbut subclinic” - cu sangerari si secretii bolnave, ne invinetim usor, ranile si oasele se vindeca greu, avem probleme la ochi si imunitate slaba (8:122-125). Iar la femei, aceasta stare intensifica sangerarea menstruala. Cercetatorii au observat ca o alimentare buna cu bioflavonoide, in particular, pare sa fie esentiala pentru mentinerea unor pereti capilari puternici. Sucurile din comert si majoritatea suplimentelor de vitamina C, din care multe se bazeaza pe a pastra un nivel ridicat al vitaminei, nu contin si bioflavonoide. De fapt, chiar si atunci cand oamenii consuma citrice - una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina C - adesea ei arunca partea alba a cojii - exact partea bogata in bioflavonoide! Astfel ca nu este surprinzator ca atat de multi dintre noi au deficit de aceste nutrimente – si nici ca peretii vaselor noastre sangvine sunt slabi.. (13:107-108) Unele cercetari au indicat faptul ca beta-carotenul - nutrimentul care se transforma in vitamina A in timpul digestiei - poate juca un rol similar. O deficienta de vitamina A cauzeaza o crestere anormala si moartea prematura a celulelor din mucoase, cum ar fi si cele care captusesc uterul, iar „acumularea de deseuri din abundenta” este eliminata si contribuie la producerea leucoreei (8:56). Se banuieste ca beta-carotenul poate avea un rol important pe cai inca neidentificate la rezistenta impotriva sangerarii.. (15:228; 13:109-110) Deloc surprinzator, acest nutriment se gaseste adesea in cantitati mici in dietele moderne. Dar exista si un alt unghi de a privi aceasta poveste. Cercetarile au descoperit ca bioflavonoidele si hormonul numit estrogen sunt surprinzator de asemanatoare, chiar interschimbabile in unele din functiile lor - inclusiv in folosirea lor pentru a intari peretii vaselor sangvine. (13:108; 15:228-229) Atunci cand mucoasa uterina - endometrul - se ingroasa in fiecare luna, se creeaza multe vase minuscule de sange. In mod normal, acestea sunt intarite de catre bioflavonoide si nutrimente inrudite. Dar daca se intampla ca nivelele de estrogen din sange sa fie ridicate, si/sau rezerva de bioflavonoide sa fie scazuta, atunci, in locul acestora, se poate folosi estrogenul pentru a intari peretii vaselor sangvine. La prima vedere, arata ca o mica inlocuire comoda - dar e o problema cu folosirea estrogenului in peretii capilari. Corpul incearca intotdeauna sa mentina stabil nivelul de estrogen din sange. Poate sa fie la un nivel scazut, constant, sau la un nivel ridicat, dar in orice caz, telul organismului este sa-l mentina stabil. Cand productia de estrogen din ovare scade in mod natural, la cca. 12 zile dupa ovulatie, nivelul de estrogen din sange scade si el.. Daca se intampla sa scada foarte mult, corpul va incerca sa ridice nivelul prin retragerea de estrogen din peretii vaselor sangvine din intregul organism, slabindu-le si determinandu- le sa fie poroase. Poate ati observat ca in acest moment din luna chiar si o mica zgarietura sangereaza mai repede. Cand se intampla acestea uterului, minusculele arteriole ale endometrului sunt lasate intr-o stare foarte fragila si sunt incapabile sa faca fata micilor contractii implicate in regresia endometrului, ca sa nu mai vorbim de orice fel de crestere a presiunii sangvine datorate congestiei toxice si constipatiei. . (15:227, 230) Ele se sparg in proportie mare, iar tesuturile endometriale pe care le alimentau incep sa moara intr-o proportie la fel de mare. Mijloacele prin care acele tesuturi ar fi putut fi reabsorbite au disparut, iar mucoasa, sangele si mucusul sunt varsate in ceea ce am ajuns sa numim „ciclu menstrual”. Cand ovarele incep din nou sa produca estrogen cateva zile mai tarziu, sangerarea se diminueaza si apoi se opreste. Doua lucruri rezulta clar de aici: 1) ca estrogenul din peretii vaselor sangvine nu ar fi fost retras daca nivelele de estrogen din sange nu ar fi scazut; si 2) ca o alimentare din belsug cu bioflavonoide si nutrimente inrudite ar face ca acestea sa fie folosite in constructia de capilare in primul rand, in locul producerii de estrogen, astfel evitandu-se riscul sangerarii datorate retragerii estrogenului din vasele sangvine. (15:229) Dupa menopauza, aceasta scadere este evitata in mod natural, datorita nivelelor scazute, dar stabile, de estrogen produs. Poate fi evitata pe cale nenaturala prin ingerarea de medicamente cu hormoni sintetici, care o mentin la un nivel stabil. Dar inainte de anii de menopauza, de fapt, interventia acestor cresteri si scaderi in productia hormonala este o parte naturala a ciclului de fertilitate, si nu rezulta niciun beneficiu din controlarea artificiala a nivelului hormonal. Ceea ce nu este natural, totusi, este sangerarea menstruala - iar aceasta poate fi eliminata prin schimbarea dietei, pentru a sfarsi cu congestionarea toxemiei si a asigura o alimentare din abundenta cu nutrimentele necesare mentinerii unor vase de sange viguroase. Ce trebuie sa fie schimbat in dieta pentru a elimina menstruatia? Mancarurile care contribuie la starea de toxemie sa nu mai fie consumate. Alimentele care construiesc sanatatea si in special tesuturi conjunctive puternice, fara sa suprasolicite digestia, sa fie singurele consumate. Corpul este ajutat sa elimine reziduurile toxice adunate in anii anteriori de stil de viata si dieta sarace. Fara indoiala, cea mai dificila parte a acestei schimbari, pentru majoritatea oamenilor, este prima. Asta inseamna sa nu mai consume mancaruri care inglodeaza sau acidifica organismul. Asta inseamna eliminarea produselor animale - carne, peste, lactate, oua - zahar si sare rafinate, ca si reducerea semnificativa a alimentelor bazate pe cereale uscate si chiar a grasimilor vegetale procesate (uleiuri). Dieta, in esenta, trebuie sa devina „cu adevarat vegetariana”, sau vegana, cu o predominanta de fructe si legume proaspete, vii, in detrimentul celor gatite. In particular, cu cat este mai mare proportia de fructe vii in dieta, cu atat mai putin sunteti dispuse la a mai avea ciclu. „Femeile care au o dieta vegetariana dominata de hrana vie au parte doar de cicluri foarte scurte, abia sesizabile, unde pierderile de sange sunt aproape nule. Dr. H.G. Beiler, in cartea sa ‚The Natural Way to Sexual Health’ (‚Calea naturala spre sanatate sexuala’) explica faptul ca femeile au cicluri problematice doar datorita starii de toxicitate a sangelui lor, in care au ajuns datorita dietei tipic occidentale - care include foarte multe grasimi si proteine.” (5:298) Cel putin 50% si, in mod ideal, un procent ridicat din mancarea de la fiecare masa ar trebuie sa fie format din hrana vie, iar aceasta sa fie consumata prima. Asta pentru ca enzimele prezente in portia vie sa poata ajuta corpul sa digere continutul intregii mese, inclusiv partea gatita. Enzimele sunt molecule proteice produse de fiecare celula si tesut din corp, si sunt folosite in fiecare proces metabolic. Ele descompun alimentele si transporta nutrimentele; muta reziduurile celulare si le pregatesc pentru eliminare; ataseaza fierul de celulele rosii din sange (hematii, n. tr.) si fosforul de oase si de tesuturile nervoase; dizolva cheagurile de sange si fac posibila conceptia; iar ca parte a sistemului imunitar, ele ataca si descompun otravurile si substantele straine din sange si tesuturi. (16) Toate alimentele, in starea lor neprelucrata termic - chiar si carnea - contin enzimele necesare propriei lor descompuneri. Daca mancarea este consumata nepreparata termic, propriile ei enzime o pot digera pana la 75%, fara sa faca apel la rezervele organismului. Gatirea alimentelor la temperatura de 53 grade Celsius distruge toata enzimele din acestea. Daca stai la o masa cu asemenea mancaruri din care au murit enzimele, corpul tau va trebui sa aduca enzime din alta parte ca sa le digere. Printre alte lucruri, asta slabeste sistemul imunitar. S-a observat ca dupa o masa alcatuita din mancare gatita, numarul de globule albe ale organismului creste, pentru ca aceste celule sunt folosite ca sa se transporte un supliment de enzime din organism la tubul digestiv, pentru a ajuta digestia. Daca acele globule albe din sange ar trebui sa fie folosite ca parte defensiva a sistemului imunitar, atunci capacitatea organismului de a face fata bolii ar suferi temporar. Pe de alta parte, o masa care este alcatuita din alimente vii - sau dupa o masa alcatuita atat din alimente vii, cat si gatite, dar la care cele vii au fost consumate primele - aceasta crestere a numarului de globule albe este nesemnificativa. Dupa ani de zile de consum dominat de alimentele golite de enzime, rezervele de enzime ale corpului sunt serios secatuite. Organele implicate - in special pancreasul, producatorul a numeroase enzime digestive - se umfla datorita supra-activitatii, apoi este epuizat, iar in final cedeaza de tot. Alimentele nu mai pot fi digerate corespunzator si sfarsesc prin a fermenta in tubul digestiv, producand toxine care sunt absorbite in fluxul sangvin si depozitate la incheieturi si in tesuturile moi. Apar situatii precum constipatia, boli sangvine, ulcere sangerande, guta si artrita. „....consumul din belsug de fructe proaspete, de sezon este uneori de ajuns pentru a reduce considerabil fluxul menstrual..” Cand consumam alimentele vegetale pe care corpul nostru a fost menit sa le consume, digestia este usoara, eficienta si creeaza foarte putine reziduuri. Dintre toate alimentele, fructele sunt cele mai placute la gust si cel mai usor de digerat. Ele asigura o hranire completa, inclusiv proteine adecvate, grasimi esentiale, minerale si vitamine. Atat de integral folosibil de catre organismul uman este fructul copt, incat singurele produse reziduale, in afara de fibrele vegetale sunt dioxidul de carbon si apa - complet netoxice. La o dieta bazata foarte mult pe fructe nu intervine constipatia; bacteriile intestinale benefice populeaza intestinul gros; corpul ramane intr-o stare alcalina - care este de preferat - in locul uneia acide; sangele este curat si liber de reziduuri, iar circulatia si presiunea sangelui sunt la parametri normali; nu se mai acumuleaza depozite de toxine - iar toxinele si reziduurile deja stocate in organism se elimina in mod gradat.. (3:137-138) Fructele sunt bogate in bioflavonoide, in special. De fapt, daca dieta este bogata in acestea, atat de pregatit este organismul sa foloseasca aceste nutrimente in construirea unor pereti puternici ai vaselor de sange, incat consumul din belsug de fructe proaspete, de sezon, este uneori de ajuns pentru a reduce considerabil urmatoarea menstruatie: „Ginecologul britanic C. Alan B. Clemetson a fost interesat mai intai de reglarea scurgerii menstruale prin utilizarea de substante care se afla in plante, cand o pacienta italianca i-a spus ca ea isi putea regla menstruatia excesiva sugand lamai. A mai spus ca acesta era un remediu standard la problema in satul ei natal.” (13:107) Prin urmare, Clemetson le-a sugerat pacientelor sa consume 3 portocale proaspete pe zi - inclusiv partea alba, bogata in bioflavonoide - si multe dintre ele au descoperit ca, din moment ce acest fapt, singur, nu le-a curmat de tot menstruatia, le-a redus-o considerabil. . (13:108) Specialistul in probleme de sanatate Dr. George Starr White, autor al cartii ‚The Emancipation of Women, or Regulating the Duration of Menses’ ('Emanciparea femeilor, sau reglarea duratei menstrelor’) crede ca menstruatia este nenaturala si patologica. In zecile de ani de practica, la inceputul secolului trecut, el a ajutat mii de femei sa invinga aceasta maladie, astfel incat ciclul lor nu mai implica sangerare, iar el a facut asta prin a le determina sa se schimbe – de la consumul de alimente gatite foarte mult, la a trai pe alimente vii. (2:39) Cercetatorii in probleme de sanatate - si totodata scriitorii - Leslie si Susannah Kenton au descoperit ca li s-a intamplat acelasi lucru dupa ce au trecut pe o dieta foarte bogata in fructe si legume proaspete: „Femeile care au o dieta integral sau predominant pe hrana vie adesea semnaleaza ca problemele menstruale, cum ar fi umflaturile, tensiunea premenstruala si oboseala scad considerabil dupa 2 sau 3 luni. Pentru unele dintre ele, scaderile acestea sunt atat de mari, incat nu isi mai dau seama de menstre decat atunci cand acestea apar. Faptul acesta l-am descoperit si noi, si la inceput am crezut ca suntem unici. Apoi am vorbit cu multe alte femei care au spus ca au avut o experienta similara. Menstrele dificile devin mai reduse - un ciclu care dureaza 6 sau 7 zile se poate reduce la cateva zile - una sau doua. La unele femei, in special la cele care nu consuma carne, produse lactate sau cantitati mari de oleaginoase, ciclul chiar inceteaza de tot.” (13:107) Iata cateva exemple de experiente ale unor femei de toate varstele, pe care le-au avut cand au facut trecerea la o dieta mai sanatoasa. O adolescenta americana in anii '80: „Eram complet vegetariana [vegana] cand aveam 15 ani (acum am 18). Ciclul a inceput sa-mi vina mai rar (aproximativ o data la 3 luni) iar apoi a incetat de tot, acum vreo 2 ani [adica dupa aproximativ un an de dieta vegana]. Parintii mei au fost foarte ingrijorati, dar ma simteam mai bine ca niciodata, astfel incat nu-mi prea faceam griji. Mama m-a dus la un ginecolog care mi-a facut teste de sange etc. si care a spus ca sunt 'uimitor de sanatoasa'. Dar a mai zis sa imi dea sa iau pastile, ca sa imi vina din nou! Nu, multumesc! Ma obisnuisem sa gandesc asta, din moment ce ma simteam atat de grozav si nu aveam menstruatie - probabil ca menstruatia era simptom al unei 'boli', mai degraba decat vechiul 'proces normal, natural'. Am ajuns sa cred ca, folosind dieta mea naturala, ma 'de-domesticisem' , iar corpul meu se comporta in consecinta. Astfel ca am facut un experiment acum 9 luni. Am consumat lactate timp de cateva zile, ca sa vad efectele. Cum era de asteptat, am avut 2 cicluri dupa aceea. De atunci am devenit din ce in ce mai increzatoare in faptul ca lipsa menstruatiei este un lucru natural si ca dieta este cheia. Consum de obicei fructe proaspete, legume vii si cereale incoltite, unele oleaginoase si seminte si foarte putina mancare gatita - exceptia fiind anumite seminte, iarna, ocazional.” (15:234) Un barbat din vestul Australiei, care se refera la dieta Pritikin – „Dieta Regresiva” Pritikin este foarte bogata in alimente vii: „O prietena a sotiei mele, inca de la pubertate, a avut pierderi masive de sange in timpul ciclului, precum si tensiune premenstruala, dar de cand a adoptat dieta [Pritikin], in proportie de cca. 80%, nu mai are tensiune premenstruala si abia daca mai pierde sange.” (5:298) Dr. G.S. White scria despre unul dintre multii pacienti pe care i-a „naturalizat” printr-o dieta vegana: „[Ei] ii curgea sange curat timp de 5-6 zile pe luna [si] avea crampe atat de dureroase, incat nu isi putea mentine pozitia corpului, ca stenografa. [El a tratat-o vreme de 6 luni, dupa care] ciclul ei s-a transformat intr-o scurgere de mucoasa, timp de jumatate de zi, fara scurgeri de sange. Ea a fost capabila sa-si reia munca si a facut acest lucru timp de 2 sau 3 ani. S-a maritat si a dat nastere la 3 fiice. Fiecare dintre ele a avut scurgere de mucoasa timp de jumatate de zi in fiecare luna si toate se afla intr-o stare de sanatate perfecta.. Una din ele e maritata si a dat nastere unei fetite sanatoase.” (15:233) O femeie din California la inceputul secolului 20: „D-ra Olga Howe a suferit cumplit in perioadele menstruale, care durau intre 7 si 8 zile, la fiecare 28. Unul dintre primele lucruri pe care le-a observat de cand a trecut de la un stil de viata conventional la unul mai sanatos a fost ca suferinta ei a incetat, iar menstrele s-au redus la 3 zile. Vreme de un an, consumand hrana vie, scurgerile s-au redus gradat, iar acest lucru a incurajat-o sa continue. In 2 ani scurgerile i-au incetat complet. Ea spune: 'Pe toata durata acestei perioade m-am bucurat de o sanatate mai buna ca niciodata si m-am simtit mult mai puternica.' Ca test, ea a inclus si alimente gatite, unt si lapte in hrana ei zilnica, iar intr-o luna de zile menstruatia i-a aparut din nou. Reintoarcerea la hrana vie a incetat aparitia acesteia.” (2:39-40) O americanca de 42 de ani in anii '80, care facea tranzitia la hrana vie: „Cand am inceput dieta integral pe hrana vie, urmatorul ciclu mi-a intarziat 11 zile, iar scurgerea a fost jumatate din cat era de obicei. Urmatorul ciclu a intarziat 16 zile si a fost la un sfert din scurgerea obisnuita. Cateva zile de intoarcere la mancare gatita a adus inapoi ciclul la 28 de zile, dar cu ‚intoarceri’ din ce in ce mai scurte, scurgerea a ajuns la o zecime si apoi la o pata. De indata ce mi-am dat seama ca pofta [de preparate gatite] avea loc chiar inainte de ciclu, m-am hotarat sa reusesc sa trec prin acest moment critic. In Aprilie 1983, fiind suparata, am mancat mancare gatita vreme de cateva zile; ciclul care a urmat in luna mai a durat 6 zile si a fost la jumatate din cantitatea din anii trecuti, fapt care m-a convins ca mancarea gatita cauzeaza ciclul femeilor. Am ramas frutariana dupa aceea si nu am avut mai mult de o pata vreme de sase luni.” (9) Exista probleme la care sa ne asteptam atunci cand trecem la o alimentatie dominata de hrana vie? Daca veniti dinspre o dieta traditionala occidentala, bazata pe mancare prelucrata si gatita, care „geme” de proteine si grasimi, atunci planificati- va sa adoptati o DIETA DE TRANZITIE inainte de a va stabiliza la un stil de viata bazat pe hrana vie. Acest lucru poate sa implice de la saptamani la ani de zile, depinzand de cat de intoxicat(a) sunteti atunci cand incepeti si de cat de greu vi se pare sa renuntati la vechile obiceiuri. Motivul este unul simplu: detoxificarea poate fi neplacuta, mai ales daca este facuta brusc. Doar daca vreo boala grava nu urgenteaza schimbarea, va doriti sa treceti prin acest proces pe cat de comod posibil - iar asta inseamna s-o luati usurel. Consumul exclusiv de alimente pline de energie usor de asimilat - cum ar fi fructele proaspete - odihneste si vindeca organismul, pana in punctul in care acesta se simte capabil sa execute sarcina de a elimina o parte din deseurile pe care le-a stocat. Aceste reziduuri, adesea destul de toxice, sunt impinse in circuitul sangvin de oriunde sunt depozitate si circula prin corp spre ficat si spre organele de eliminare, pentru descompunerea lor finala si eliminare. In timp ce toxinele circula, este posibil sa va simtiti rau, sa aveti dureri, transpiratie, febra si eliminari diverse, in timp ce organismul lucreaza la eliminarea lor. Daca va hotarati sa va dezintoxicati rapid, trecand la un stil de viata dominat de hrana vie, atunci veti scapa de deseuri destul de repede, dar „crizele de curatare” (este foarte probabil sa apara cateva) pot fi neplacute. Daca doriti sau aveti nevoie sa va schimbati dieta atat de repede, faceti acest lucru cu sprijinul unui specialist care stie la ce va puteti astepta. Acest lucru este valabil in special daca sanatatea dumneavoastra este slaba sau aveti o boala grava. Retreat-urile acolo unde se ofera acest gen de sprijin - timp de cateva zile pana la cateva saptamani - sunt ideale. Altfel, planificati- va sa faceti trecerea in mod gradat si sa preintampinati crizele de curatare in episoade mai mici si mai blande, decat brusc. Unii oameni abia le observa. Incepeti prin renuntarea la o parte (sau integral) din alimentele bazate pe produse animale si adoptati o dieta vegana, care la inceput foloseste vegetale cu care sunteti familiarizati (gatite): mancaruri din seminte si legume, precum si fructe si vegetale vii, nepreparate termic. Este posibil ca aceasta etapa sa vi se para mai atragatoare daca adaugati si mancaruri si arome asiatice. Aveti grija sa nu exagerati cu consumul de cereale – o greseala pe care o fac multi cand adopta dieta Pritikin, de altfel foarte utila. Prea multe mancaruri din cereale creeaza aciditate in organism si contribuite atat la formarea artritei, cat si a cancerului. Nu exagerati nici cu consumul de uleiuri - au si ele propriile neajunsuri in privinta sanatatii (4;5) - iar in bucataria asiatica vegetalele din supe sunt la fel de gustoase. Evitati inlocuitorii artificiali ai oualor sau „inlocuitorii de carne” din proteine vegetale - ramaneti la alimentele reale, fara chimicale, integrale pe cat posibil. Surse excelente de informatii si retete pentru aceasta etapa sunt cartile lui Harvey si Marilyn Diamond, inclusiv „Fit for Life”, „Living Health”, and „Fit for Life Cookbook”. Multor femei le place sa treaca printr-o etapa de tranzitie vegana, care include foarte multe salate de legume si „fructe de legume (sau fructe vegetale)”*5*. Acestea sunt de fapt fructe adevarate - rosii, ardei gras, castraveti, etc. Este usor sa incepi cu mancaruri vegane -legume gatite si o salata- iar cu timpul sa maresti portia de salata si s-o micsorezi pe cea gatita - toate acestea in acord cu apetitul tau in schimbare. Pentru ca multe dintre noi incepem tranzitia cu niste deficiente serioase de minerale (cum ar fi o anemie pe baza de deficienta de fier, dupa toti acesti ani de sangerare!) si adesea trecem printr-o faza cand tanjim dupa legume bogate in minerale - care poate foarte bine sa fie instinctul organismului de a se indrepta spre ceea ce, in acea perioada, avem nevoie cel mai mult. Dupa o vreme, in orice caz, papilele gustative „se curata” si devin din nou sensibile, chiar si la arome subtile. Acest fapt ne ajuta sa ne indepartam de la mancarurile foarte puternic aromate cu care eram obisnuiti si face ca fructele coapte sa fie din ce in ce mai atragatoare. Informati-va cand se coc fructele care cresc in zona voastra si alegeti-le pe cele proaspat culese, in locul celor care au stat depozitate in camere frigorifice sau au fost aduse din import. Si bineinteles, daca este posibil, alegeti produse crescute in mod organic si biodinamic. Veti descoperi ca deveniti din ce in ce mai sensibil(a) la tot felul de gusturi si mirosuri, precum si capabil(a) sa detectati multe urme de chimicale in mancarea voastra. Pe masura ce va indreptati spre o dieta dominata de hrana vie, cateva din cartile scrise de Leslie si Susannah Kenton ofera informatii excelente si idei de retete, inclusiv, in special, „Raw Energy and Raw Energy Recipes” (‚Energie vie si retete care folosesc energia vie’). Pentru informatii privind stilul de viata frutarian, cititi „I Live on Fruit” (Traiesc cu fructe) de Essie Honiball; discutiile lui Ross Horne despre frutarianism in „Cancerproof Your Body” (‚Imunizeaza- ti corpul la cancer’); precum si articole din „Fruitarian Network News”. (…) Este pe deplin posibil sa traim mult si sanatos mancand numai fructe - atat de radical pare. In procesul de vindecare si de descotorosire de poluanti vechi, corpul vostru va pierde grasimea pe care a acumulat-o in timp ce cara cu el acele toxine. Veti scadea in greutate cel mai mult in primele cateva luni dupa ce incepeti sa mancati predominant fructe si legume vii. (Includerea alimentelor bazate pe cereale sau uleiuri va incetini considerabil pierderea in greutate.) De indata ce corpul a facut o portie bunicica de vindecare si „curatenie in casa”, si este in continuare sustinut doar cu alimente naturale, vii*6*, incepe sa ia in greutate. Daca in acest punct consumati o cantitate modesta de fructe si duceti o viata activa normala, puteti lua in greutate cateva kilograme, iar apoi sa ramaneti stabil la acel „ideal” de „tras(a)-prin- inel”. Da, veti fi mai „subtirica/subtirel” decat sunt oamenii din societatea noastra obisnuiti sa vada - dar nu veti fi „piele si os”, sau sa aratati „anorexic(a)”! Nu veti cara cu voi nicio „roata de rezerva”; veti avea muschii definiti foarte bine, parul vostru va fi rezistent si sanatos, ochii va vor fi limpezi, iar pielea curata (si nepredispuse la deteriorari din cauza soarelui). Transpiratia, respiratia, urina si scaunul nu vor avea miros. Veti avea un somn bun - dar in acelasi timp veti descoperi ca aveti nevoie sa va odihniti mai putin decat erati obisnuiti - si va veti trezi cu o energie abundenta, care nu va disparea chiar si dupa o zi de lucru in aer liber. Puteti manca fructe in exces - lucru care este tentant in timpul tranzitiei, cand este sezonul fructelor de vara, iar noi inca mancam de pofta (cu mintea), in loc sa mancam de foame adevarata. Excesul consumului de fructe va pune acele kilograme in exces pe noi, chiar daca le va da jos rapid de indata ce va opriti. Daca mergeti la fitness, va veti mari masa musculara - si, de fapt, un numar de atleti care detin recorduri au diete dominate de hrana vie (5). Daca va opriti din exercitiile de construire a musculaturii (muscle-building, n. tr.), muschii adaugati se vor pierde rapid. Va veti simti in forma si energic(a) pe o dieta frutariana, indiferent de orice regim de exercitii suplimentare - dar, in acelasi timp, veti simti dorinta de a va folosi corpul ca niciodata. Indispozitiile vor disparea si veti observa ca „nu se mai lipeste nimic”. Si, desigur, sangerarea menstruala va inceta impreuna cu problemele care o insotesc, asa cum se va intampla si cu simptomele „menopauzei”. Daca esti o femeie tanara, care are ovulatie neregulata sau dificultati de procreatie, ciclul tau de ovulatie se va regla in final - iar daca nu iei masuri de precautie, te poti trezi cu o sarcina neasteptata! Asta ne aduce inapoi de unde ne-am inceput discutia; cum scria Dr. Shelton: „Faptul ca intregul ciclu de ovulatie poate avea loc in repetate randuri fara pierdere de sange, si ca se poate si chiar se face asta in foarte multe cazuri, in special la femei, la triburi si rase intregi care traiesc o viata ‚mai putin civilizata’, mai naturala, ar trebui sa ne faca sa ne indoim ca menstruatia este necesara sau normala. Faptul ca in cazul celor mai sanatoase si mai puternice femei nu se pierde sange deloc, si ca pierderea de sange se face in detrimentul scaderii vigorii fizice, ar trebui sa ne faca sa concluzionam ca aceasta, ca orice alta pierdere de sange, este anormala..” (2:30) „Femeile nu pot realiza decat ceva bun prin crearea si consolidarea unui grad atat de inalt de sanatate, astfel incat aceasta hemoragie 'normala' devine atat de 'anormala', incat dispare.”
____________ _________ _________ _________ _________ _____ Bibliografie: Despre ciclul femeii - in special despre echilibrul hormonal si menopauza: 1) Kenton, Leslie * 1995 Passage to Power: Natural Menopause Revolution. Despre efectul dietei si stilului de viata in special asupra ciclului femeilor: 2) Harris, Wendy, and Nadine Forrest MacDonald * ---- Is Menstruation Necessary?. (Reprinted in The Fruitarian Network News, Nos. 16, 17, 18 (1992); back issues available from The Fruitarian Network) Despre relatia dintre dieta moderna occidentala si boala: 3) Horne, Ross * 1996 Cancerproof Your Body. 4) Horne, Ross * 1992 Health and Survival in the 21st Century. 5) Horne, Ross * 1983 The New Health Revolution Ross Horne. 6) Kushi, Michio, and Alex Jack 1988 The Cancer Prevention Diet: The Nutritional Blueprint for the Relief and Prevention of Disease. 7) Robbins, John 1987 Diet for a New America. 8) Davis, Adelle 1970 Let's Eat Right to Keep Fit. Despre relatia dintre o „dieta foarte bogata in hrana vie” si sanatate: 9) Alexander, Joe ---- Blatant Raw Foodist Propaganda!. 10) Diamond, Harvey, and Marilyn Diamond * 1985 Fit for Life. 11) Diamond, Harvey, and Marilyn Diamond * 1987 Living Health. 12) Honiball, Essie, with T.C. Fry ---- I Live on Fruit. 13) Kenton, Leslie, and Susannah Kenton ---- Raw Energy. 14) Kulvinskas, Viktoras * 1975 Survival into the 21st Century. 15) Kulvinskas, Viktoras * ---- Life in the 21st Century. 16) Santillo, Humbart 1987 Food Enzymes: The Missing Link to Radiant Health. ____________ _________ _________ _________ _________ _____
*1* „high raw way of eating”, in limba engleza.. (n. tr.) *2* „raw foods”, in limba engleza. In acest context, termenul „raw” inseamna „viu, natural (asa cum se gaseste in natura), neprelucrat (chimic – fara E-uri, nerafinat; termic - necopt, neprajit, nefiert, nepasteurizat) , neconservat” etc. In romaneste exista termenul de „cruditati”, dar care este impropriu in acest context, deoarece legumele si fructele la care acesta se refera sunt coapte de Soare, de fapt. Termenul „raw” se traduce prin „crud”, in cazul vegetalelor, numai atunci cand este vorba de vegetale „verzi” (majoritatea) , necoapte inca (de Soare), nematurizate. . „Raw foods” se traduce cel mai bine prin „hrana vie” (sintagma utilizata de Ernst Gunter).. Alta sintagma care inseamna exact acelasi lucru este „alimentatie naturala”. (Ca o paranteza, pentru evitarea confuziilor: s-a ajuns sa se scrie „produs natural” pana si pe chips-uri, insa este pur si simplu o reclama fara acoperire..) (n. tr.) *3* „processed foods”, in limba engleza. (n. tr.) *4* „nutrients”, in limba engleza. In romaneste exista termenul apropiat „nutriment”, dar cu un sens mai larg: „s.n. (rar) Ceea ce serveste la alimentarea unui organism viu; hrana..” sau „s.n. (rar) Hrana; alimentatie; mijloace de trai, cele necesare traiului.” (dexonline.ro/ search.php? cuv=nutriment) Sensul in care apare in acest text este cel din Wikipedia (en.wikipedia. org/wiki/ Nutrient): Un nutriment este fie un element chimic sau un compus [chimic] folosit in metabolismul sau in fiziologia unui organism. Exista sase grupuri de nutrimente, iar acestea sunt clasificate in mare in: cele care asigura energie si cele folosite ca si componente in corp sau in structuri celulare. Un nutriment este esential unui organism daca nu poate fi sintetizat in acel organism si necesita sa fie obtinut dintr-o sursa alimentara. (n. tr.) *5* „vegetable fruits”, in limba engleza. (n. tr.) *6* „live foods”, in limba engleza. (n. tr.) ____________ _________ _________ _________ _________ _____ Articol preluat de la waldorfhomeschooler s.com/menstruati on.htm Traducere de George Acu, 6 mar 2007 ____________ _________ _________ _________ _________ _____
Daca doriti sa va abonati la acest Newsletter, sunteti rugati sa intrati pe siteul www.editura- foryou.ro unde aveti, in partea dreapta, formula de inscriere. In acelasi timp, va anuntam ca am deschis siteul interactivwww.copiii-indigo. ro, la care va invitam sa participati si unde veti gasi materiale interesante despre voi si copiii vostri. Va asteptam cu drag. Pentru dezabonare, trimiteti un e-mail gol la adresa editura_foryou- unsubscribe@ yahoogroups. com, cu confirmarea ulterioara a cererii de dezabonare folosind simplu Reply la acel mesaj. |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu